HTML5

Маркиращият език HTML5 се използва за структуриране и представяне на определено съдържание в уеб сайта и е новия стандарт за HTML. Това е пета редакция на стандарта HTML, който е създаден през 1990 година. Този език продължава да се разработва. Основната му цел е да ...

ПОДРОБНОСТИ

CSS3

CSS е език за описание на стилове и се използва за форматиране на страниците в уеб сайта, като най-новата версия на този стандарт е CSS3. Този стандарт е съвместим с предишните версии и браузърите ще поддържат също така и CSS2 в близкото бъдеще.

ПОДРОБНОСТИ

JavaScript

JavaScript е най-популярния език за програмиране в интернет и се поддържа от всички най-използвани уеб браузъри. За да можете да направите уеб сайт ще е добре да усвоите и JavaScript. С езика JavaScript, който има прост синтаксис ...

ПОДРОБНОСТИ

jQuery

jQuery е библиотека за JavaScript, която значително опростява програмирането и се изучава лесно. Много от задачите, които изискват сложно програмиране с JavaScript са преобразувани в библиотека jQuery с методи, които могат да се извикват буквално с код от един ред.

ПОДРОБНОСТИ

PHP

Програмиращият език php се използва широко при разработването на уеб приложения, защото скрипта може да се вмества в html. С помощта на php може да се програмира всичко. Той представлява код, който се обработва от сървъра. Кодът на php програмата се вмества ...

ПОДРОБНОСТИ
Joomla1.5  Joomla2.5  Joomla3
Donate in BTC

Платформата Joomla е една от най-популярните системи за управление на съдържанието (Content Management System - CMS) за изграждане на уеб сайт и уеб приложения. Системата е напълно безплатна. Тя представлява програма, която следи и систематизира цялото съдържание в уеб сайта. Това съдържание може да е обикновен текст, изображения, видео, документи и въобще всичко което може да си представите. Едно от основните предимства на тази система е нейната простота, почти не са необходими програмни умения.

Официалното начало за проекта Joomla! е през есента на 2005 година. Първата стабилна версия на Joomla! 1.5 е пусната на 22 януари 2008 година. Последната поддържана версия е Joomla! 1.5.26.

След Joomla! 1.6 платформата се отделя от системата за управление на съдържанието (CMS). Платформата Joomla! става структура, върху която оперира системата за управление на съдържанието. Това означава, че CMS е приложение (applrcation), което е изградено за работа с платформата Joomla! Сорс кодът на платформата се съхранява в GitHub.
Предимства от разделянето на платформата от CMS:

  • Позволява на разработчиците да използват платформата на Joomla независимо от CMS. Това означава , че в бъдеще ще може да се избира между различните CMS върху структурата Joomla, което е единствено по рода си в целия свят.
  • Разработчиците могат да съставят нови приложения и да интегрират кода върху платформата.
  • Платформата се обновява всеки три месеца, което позволява бързото разработването на нови приложения.
  • Допринася за наемането на нови разработчици от големите компании и мащабното развитие на платформата.

С въвеждането на Joomla! 2.5.0 на 24 януари 2012 инсталирането и обновяването на платформата стават лесни и разбираеми. Това позволява на потребителите да мигрират към последната версия на Joomla за да използват нейните предимства. Последната стабилна версия Joomla! 2.5.28. На 31 декември 2014 година цикъла Joomla! 2.5 официално завърши. Това означава, че осъвременяването на серията 2.5 за сигурност и грешки повече няма да се осъществява от проекта Joomla! Едновременно с разработването на Joomla! 2.5.x и преминаването към нови версии, веднага след пускането на първата стабилна версия Joomla! 2.5.0 започва разработването на новия проект Joomla! 3. Първаята версия Joomla! 3.0.0 е пусната 27 септември 2012 година.

Новата разработка е с променен външен вид и добавени много динамични компоненти, които правят Joomla водеща система за управление на съдържанието (CMS). Тази версия на платформата Joomla осъществява огромен напредък в света на мобилните устройства чрез промяна в дизайна на шаблона и административния интерфейс. Приложена е програмата на Twitter - Bootstrap, която представя уебсайта еднакво добре в браузърите за настолни компютри и смартфони. Административния панел е преправен изцяло в съответствие с модерния дизайн и е с много по-прост интерфейс. Инсталационната програма е нова и опростена.

Всяка основна версия на платформата Joomla е поддържана за период от около 3 години. Версията се осъвременява директно от административния панел. Например, версиите 2.х са поддържани от януари 2011 до зимата на 2014, което е повече от три години. Новата версия ще се инсталира от административния панел с едно кликване. Стабилна версия в момента вече е Joomla 3.8.2. Когато версията е BETA, може да се използва само за изграждане на тестов уебсайт. Важно е да се знае, че BETA версиите не могат да се надграждат.

Можете да разгледате възможностите на администратора (back-end) и как изглежда платформата в браузъра (front-end) за Joomla 3.x в демо версия! Тук получавате безплатен акаунт за 90 дни за да разучите Joomla, като изградите напълно безплатно уебсайт за Вас или Вашия бизнес. За Ваше улеснение и помощ са дадени лесни за разбиране видео ръководства и денонощно експертно обслужване.